Mažasis nakviša (Nyctalus leisleri Kuhl, 1817) – vidutinio didumo šikšnosparnis. Kūno ilgis yra 48 – 68 mm, atstumas tarp sparnų tarpugalių – 300 – 340 mm, kūno masė – 12 – 20 g. Kailiukas rudas, o snukutis, ausys ir sparnų membranos tamsiai rudi. Ausys trikampės su apvaliomis viršūnėmis. Snukutis truputį smailesnis nei rudojo nakvišos.

   Mažųjų nakvišų skleidžiamas ultragarsas labai panašus į rudųjų nakvišų, tik dažnesnis. Stipriausias dažnis – 28 0 30 kHz. Šias dvi rūšis galima atskirti stebint juos paryčiui skraidant dangaus fone. Skraidyti pradeda 10 – 15 minučių po saulės laidos, o retsykiais dar saulei nenusileidus ir vabzdžius medžioja kartu su čiurliais. Skraido greitai, paprastai virš medžių viršūnių, ar manevruoja virš vandens telkinių paviršiaus.

   Lietuvoje retas, aptinkamas tik šiltuoju metų laiku, dažniausiai migracijos metu rugpjūčio mėnesį. Mažieji nakvišos dienoja medžių uoksuose, inkiluose (kartais su rudaisiais nakvišomis), pastatuose. Veisimosi kolonijose susirenka 20 – 40 mažųjų nakvišų, o kartais – ir keletas šimtų. Jei slėptuvė po didelės liūties ar kitų priežasčių tampa netinkama ar nesaugia, jauniklius patelės perneša kitur. Kuomet medžioja, jaunikliai paliekami slėptuvėse. Deja, Lietuvoje veisimosi kolonijos neaptiktos.

   Suaugę patinai rudenį turi savo teritorijas, į kurias vilioja pateles ir suformuoja haremus.

Google GmailEmailFacebook