Šiaurinis šikšnys (Eptesicus nilssonii Keyserling et Balsius, 1839) – vidutinio didumo šikšnosparnis. Kūno ilgis – 50 – 60 mm, plotis sparnų tarpugaliuose – 240 – 290 mm, kūno masė – 7 – 13 g. Jo viršutinė dalis juosvai ruda, apatinė – gelsvai ruda, kailiukas šiek tiek gauruotas. Apie ausis yra gelsvai rudų plaukų ir pagal šį požymį lengvai skiriamas nuo kitų šikšnosparnių. Paženklintų žvėrelių aptikta 14,5 metų amžiaus. Panašiausias į dvispalvį plikšnį.

Stipriausių ultragarsų dažnis – 30 kHz. Maitinasi atvirose vietose: miškų aikštelėse, parkuose, virš žibintų, virš vandens telkinių. Paprastai skraido medžių lajos, medžių viršūnių aukštyje. Skrydis greitas, veržlus, su staigiais posūkiais. Maitintis išskrenda anksti ir paprastai medžioja du kartus per naktį – vakare ir paryčiais.

Lietuvoje sutinkami tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laikais. Vasarą laikosi žmonių gyvenvietėse, tačiau didesnių miestų vengia. Dienoja pastatuose. Retsykiais pavieniai individai aptinkami ir malkų rietuvėse, inkiluose. Lietuvoje tiek didelėse, tiek mažose žiemavietėse kasmet yra aptinkami tik po keletą individų, nors turėtų būti daugiau. Renkasi sausas, šaltas slėptuves.

Google GmailEmailFacebook